- Eiendom Norges utleieboligprisstatistikk viser store forskjeller i leieprisutviklingen i de store byene i første kvartal 2021. Mens leieprisene sank i Oslo med 1 prosent, fikk Trondheim og Stavanger og Sandnes en liten oppgang på 1,1 og 0,1 prosent. I Bergen var det en sterk oppgang på 5,8 prosent i årets første kvartal, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen.

- I bruktboligmarkedet har det vært en bred og sterk oppgang i priser og volum siden sommeren 2020. Vi venter koronapandemien og bevegelsene i bruktboligmarkedet vil påvirke leiemarkedet, og det ser vi tydelig i Oslo hvor leieprisene faller og utbudet av boliger til leie er markant høyere enn hva vi har sett tidligere, sier han.

Oppgang i Bergen, optimisme i Stavanger

Sterkest leieprisutvikling det siste året hadde Bergen og Trondheim med en oppgang på 4,3 og 1 prosent. Deretter fulgte Stavanger og Sandnes med en oppgang på 0,8 prosent. Svakest utvikling de siste året hadde Oslo med oppgang 0,1.

- Bergen hadde en svak utvikling i leieprisene i 2020. I årets første kvartal har de en kraftig oppgang, sier Lauridsen.

- I Stavanger og Sandnes falt leieprisene kraftig fra 2014 til 2016 parallelt med oljebremsen. Nå viser utviklingen i leieprisene og bruktboligprisene i 2020 at det er grunn til større optimisme i boligmarkedet i denne regionen enn på mange år, sier han.

Fortsatt stort tilbud i Oslo

Antall boliger til leie på FINN.no i de store byene ved utgangen av først kvartal til 2021 er 3889. Av disse er 2350 i Oslo, 642 i Bergen, 446 i Trondheim og 451 i Stavanger/Sandnes.

- I likhet med ved utgangen av 2020 er det stor utbud av boliger til leie, selv om det er litt lavere enn ved inngangen til året. Utbudet av boliger for leie er stabil i Bergen, Trondheim og Stavanger og Sandnes.

- Mesteparten av økningen i antall boliger for leie finner vi i Oslo. Det er ikke overraskende på grunn av svakere befolkningsvekst og strenge smittevernstiltak her. Det blir spesielt spennende å følge utviklingen her i tiden fremover, avslutter Lauridsen.

Om Eiendom Norges utleieboligprisstatistikk:

Statistikken er et samarbeid mellom Eiendom Norge, Eiendomsverdi, FINN og profesjonelle utleieaktører.

Statistikken utarbeides av Eiendomsverdi med data fra FINN, Utleiemegleren, Heimstaden, Krogsveen, Leiebolig, Sem & Johnsen og USBL.

Viderepublisering i media, kundebrev, analyser o.l. er tillatt for utdrag eller deler av utleieboligprisstatistikken ved angivelse av Eiendom Norge og Eiendomsverdi AS som kilde.