Boligprisene er nå 2,5 prosent høyere enn for et år siden.

- Boligprisene steg kraftig i alle områder i Norge i mai. Dette er den sterkeste oppgangen i en mai måned i boligprisstatistikkens historie, og utviklingen mer enn korrigerer det sesongkorrigerte fallet i boligprisene i mars og april i kjølvannet av tiltakene mot korona-utbruddet. Prisoppgangen må sees i lys av gjennomåpningen av samfunnet, samt den kraftige økonomiske stimulansen av den rekordlave styringsrenten fra Norges Bank, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

- Til tross for den kraftige prisoppgangen fortsetter fallet i antall solgte boliger og antall boliger lagt ut for salg. I mai og juni pleier normalt den såkalte «vårflommen» å sette inn i det norske boligmarkedet, men denne har så langt uteblitt. Husholdninger som har planlagt kjøp og salg av bolig har ingen grunn til å utsette beslutningen. Boligmarkedet er tilbake etter korona-sjokket og velfungerende, sier Lauridsen.

Mindre aktivitet, men stabil salgstid

I mai ble det solgt 9.615 boliger i Norge, noe som er 7,7 prosent færre enn i tilsvarende måned i 2019. Så langt i år er det solgt 37.931 boliger i Norge, noe som er 5,5 prosent færre enn på samme tid i 2019.

I mai ble det lagt ut 11.217 boliger til salgs i Norge, noe som er 18,4 prosent færre enn i samme måned i 2019. Så langt i år er det lagt ut 43.294 boliger til salgs, noe som er 7,3 prosent færre enn på samme tid i fjor.

- Det ble både solgt og lagt ut markant færre boliger i mai i år enn i rekordåret 2019. Men hittil i 2020 er det solgt og langt ut omtrent like mange boliger som i 2017 og 2018, som også var år med stor omsetning i boligmarkedet, sier Lauridsen.

Det tok i gjennomsnitt 54 dager å selge en bolig i mai 2020. Det er en nedgang fra 55 dager i april. Raskest salgstid hadde Oslo med 24 dager og tregest salgstid hadde Stavanger m/omegn med 68 dager.

- Salgstiden er stabil og fremdeles noe høyere enn de foregående årene, sier Lauridsen

Korreksjon eller ny oppgang?

Sterkest sesongkorrigert prisutvikling i mai hadde Oslo med en oppgang på 2,2 prosent. Svakest sesongkorrigert prisutvikling hadde Romerike og Asker og Bærum med en oppgang på 0,3 prosent.

Sterkest 12 måneders vekst hadde Oslo og Ålesund m/omegn med 3,9 prosent, mens Stavanger m/omegn hadde den svakeste utviklingen de siste 12 månedene med en nedgang på 1,3 prosent.

- Oslo, som hadde sterkeste fallet i boligprisene i april, får også den sterkeste oppgangen i mai. Spørsmålet er nå om boligprisene fortatt vil utvikle seg like sterkt i tiden fremover eller om utviklingen i mai var kun var en korrigering av det unormale fallet i boligprisene i mars og april. Det er uavhengig av dette ingen grunn til å avvente boligkjøp- og salg nå. Boligmarkedet er velfungerende, sier Lauridsen.

- På litt lengre sikt er vår bekymring knyttet til nyboligmarkedet og den kraftige salgsnedgangen vi har sett der i kjølvannet av korona-tiltakene. Selv om vi kanskje i lang tid vil måtte leve med tiltak mot korona-epidemien, vil det være et underliggende boligbehov i takt med befolkningsutviklingen og demografiske endringer. Det er derfor viktig at kommunene holder sin reguleringstakt oppe, og boligbyggerne fortsetter å utvikle og legge ut nye prosjekter ut for salg, og det spesielt i presseområdene i Norge, avslutter Lauridsen.

Om Eiendom Norges boligprisstatistikk:

Statistikken er et samarbeid mellom Eiendom Norge, Eiendomsverdi og Finn.no.

Statistikken er utarbeidet etter siste måneds slutt og omfatter boliger som annonseres på Finn.no. Det innebærer cirka 70 prosent av alle boliger som omsettes i Norge i løpet av et år.

Viderepublisering i media, kundebrev, analyser o.l. er tillatt for utdrag eller deler av Eiendom Norges boligprisstatistikk ved angivelse av Eiendom Norge, FINN og Eiendomsverdi AS som kilde.