Korrigert for sesongvariasjoner gikk prisene opp med 0,3 prosent fra forrige måned.

Boligprisene er nå 11,7 prosent høyere enn for 12 måneder siden.

– Boligprisene har i mars og gjennom hele første kvartal hatt en mer moderat utvikling enn vi hadde i store deler av 2016. Selv om det er for tidlig å konkludere med at vi er inne i et trendskifte, så ser vi tydelig en mer dempet prisutvikling, spesielt i Oslo, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer.

Det ble solgt 8.046 bruktboliger sist måned. Det er en oppgang på 22,9 prosent sammenlignet med mars 2016. Samlet sett er det solgt 9,5 prosent flere boliger hittil i 2017 sammenlignet med 2016.

– Det er naturlig med en økning i salgsvolumet denne måneden sammenliknet med fjoråret da påsken i sin helhet i fjor var i mars måned. Det er derfor viktig å se mars og april i sammenheng for å få et riktigst mulig bilde av markedet. Likevel kan vi konkludere med at det har blitt solgt mange boliger i Norge i løpet av måneden, selv om vi ser en tydelig tendens til at det er færre omsetninger i Oslo enn i fjor, sier Dreyer.

I løpet av mars måned ble det lagt ut 9.691 boliger for salg i Norge. Det er 35,0 prosent flere enn i mars 2016. Mye av denne økningen kan forklares av påskeeffekten. Hittil i år er det lagt ut 12,8 prosent flere boliger for salg i Norge enn på samme tid i fjor.

-Det er kommet mange nye boliger for salg i løpet av måneden og akkumulert for første kvartal er antall boliger lagt ut for salg noe høyere enn i toppåret 2015. Størst økning i mars av de store byene har vi i Stavanger og Oslo, sier Dreyer.

Det tok i gjennomsnitt 34 dager å selge en bolig i mars 2017, mot 37 dager i mars 2016. Av byene var det lavest salgstid i Drammen der det i gjennomsnitt tok 12 dager å selge en bolig. Lengst tid var det i Haugesund med 76 dager.

Den sterkeste prisutviklingen i mars hadde Bærum med en oppgang på 1,7 prosent. Svakest prisutvikling hadde Ålesund med en nedgang på 0,2 prosent.

12 måneders veksten er fortsatt høy, og mange områder har fremdeles en vekst på over 10 prosent. Østlandsområdene skiller seg ut og i Oslo ser vi en vekst siste år på 22,4 prosent. Det er en nedgang fra forrige måned, men fortsatt historisk høyt. Svakest utvikling har Stavanger hatt med en nedgang på 1,4 prosent.

– Som vi forventet ser det ut til at boliglånsforskriften nå har fått effekt på etterspørselssiden i boligmarkedet, og da særlig i Oslo. Vi ser i tillegg at de høye salgs- og igangsettingstallene i nyboligmarkedet bidrar til en bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel. I sum tror vi dette vil resultere i en mer moderat prisutvikling i boligmarkedet i månedene som kommer, avslutter Dreyer.

Ytterligere informasjon:

Komplett statistikk kan lastes ned på www.eiendomnorge.no.

Følg oss på twitter @eiendomsmegling #boligprisstatistikken.

For kommentarer:

Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør, mobil 907 24 999

Terje Halvorsen, styreleder, mobil 928 89 360

For lokale pressekontakter besøk vår hjemmeside.

For praktiske spørsmål:

Erik Lundesgaard, kommunikasjonssjef, mobil 95 88 19 87

Om Eiendom Norges boligprisstatistikk:

Statistikken er et samarbeid mellom Eiendom Norge, Eiendomsverdi og Finn.no.

Statistikken er utarbeidet etter siste måneds slutt og omfatter boliger som annonseres på Finn.no. Det innebærer cirka 70 prosent av alle boliger som omsettes i Norge i løpet av et år.

Viderepublisering i media, kundebrev, analyser o.l. er tillatt for utdrag eller deler av Eiendomsmeglerbransjens boligprisstatistikk ved angivelse av Eiendom Norge, FINN og Eiendomsverdi AS som kilde.