Boligprisene er 4,8 prosent høyere enn for 12 måneder siden.

– Boligprisene gikk som forventet ned i juli måned. Grunnet fellesferien er dette normalt, og sammenliknet med tidligere år skiller ikke årets juli-måned seg ut. Prisnedgangen i juli blir normalt korrigert inn med en oppgang i august. Boligmarkedet de siste månedene har vært preget av et markant prisfall i Oslo, noe som også har påvirket tallene nasjonalt, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer.

I juli måned ble det solgt 3.888 boliger, noe som er 5,3 prosent flere enn i tilsvarende måned i fjor.

Hittil i 2017 er det solgt 50.313 boliger, noe som er 0,3 prosent færre enn i 2016.

– Gjennom hele 2017 har det vært høy aktivitet i boligmarkedet, og det er kun i 2015 og 2016 at det er blitt solgt flere boliger akkumulert enn i år. I juli måned har det vært mange salg, og da spesielt i Oslo der det er solgt cirka 60 prosent flere boliger enn i juli i fjor, sier Dreyer.

I juli måned ble det lagt ut 3.288 boliger for salg i Norge, noe som er 14,2 prosent flere enn i samme måned i fjor.

Så langt i år er det lagt ut 57.491 boliger for salg i Norge. Det er 7,5 prosent flere sammenlignet med tilsvarende periode i 2016.

– Tilbudssiden er økende over det meste av landet, og det har ikke blitt lagt ut flere boliger til salgs i Norge siden 2007. Det store utbudet av boliger gjenspeiles i en mer moderat prisutvikling som er tydelig over hele landet. Dette venter vi kommer til å prege markedet også i månedene som kommer, sier Dreyer.

Det tok i gjennomsnitt 50 dager å selge en bolig i juli 2017, noe som er helt likt som i juli 2016. Av byene var det lavest salgstid i Drammen med 22 dager og lengst salgstid i Ålesund med 91 dager.

Den sterkeste prisutviklingen i juli hadde Moss med en nedgang på 0,3 prosent, noe som er sterkt for juli å være. Svakest prisutvikling hadde Oslo og Bærum med en nedgang på 2,8 prosent.

Veksten de siste 12 månedene har moderert seg over det meste av landet de siste månedene. Sterkest vekst har Moss med en oppgang på 10,8 prosent. Svakest utvikling har Haugesund med en nedgang på 0,5 prosent.

– 12 måneders veksten i de store byene, og da spesielt i Oslo, er markant lavere enn på lenge. Vi forventer en fortsatt nedgang i hovedstaden de neste månedene, og den moderate prisutviklingen vil vedvare i store deler av landet, sier Dreyer.

– Et større utbud av boliger i store deler av landet betyr at mange boligselgere må justere ned sine prisforventninger for å få solgt. Det ser ut til at mange boligselgere i Oslo allerede har gjort det ved å akseptere bud under prisantydningene, avslutter Dreyer.

Ytterligere informasjon:

Komplett statistikk kan lastes ned på www.eiendomnorge.no. Følg oss på twitter @eiendomsmegling #boligprisstatistikken.

For kommentarer:

Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør, mobil 907 24 999

Grethe Wittenberg Meier, styreleder, mobil 991 52 164

For praktiske spørsmål:

Peder Tollersrud, kommunikasjonsrådgiver, mobil 971 94 392

Om Eiendom Norges boligprisstatistikk:

Statistikken er et samarbeid mellom Eiendom Norge, Eiendomsverdi og Finn.no.

Statistikken er utarbeidet etter siste måneds slutt og omfatter boliger som annonseres på Finn.no. Det innebærer cirka 70 prosent av alle boliger som omsettes i Norge i løpet av et år.

Viderepublisering i media, kundebrev, analyser o.l. er tillatt for utdrag eller deler av Eiendomsmeglerbransjens boligprisstatistikk ved angivelse av Eiendom Norge, FINN og Eiendomsverdi AS som kilde.