Korrigert for sesongvariasjoner gikk prisene opp med 0,8 prosent fra forrige måned. Boligprisene er nå 11,6 prosent høyere enn for 12 måneder siden.

– Boligprisene falt i november i store deler av landet, noe som er normalt for måneden å være. Men i Oslo og Akershus steg boligprisene også denne måneden. Dette bekrefter den svært sterke trenden denne regionen har hatt gjennom hele 2016, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer.

Det ble solgt 6.949 bruktboliger sist måned. Det er en økning på 1,1 prosent sammenlignet med november 2015. Hittil i år er det solgt 83.142 boliger, noe som er 2,9 prosent færre enn i samme periode i 2015.

– Boligmarkedet i november har hatt høy aktivitet over det meste av landet. I byer som Stavanger og Trondheim er det solgt vesentlig flere boliger enn på samme tid i fjor, mens det har vært litt færre salg i Oslo. Nedgangen i hovedstaden skyldes primært det lave antall boliger for salg, sier Dreyer.

Ved utgangen av måneden var det 10.763 boliger til salgs, noe som er 17,0 prosent færre enn for ett år siden.

– Det er en stor nedgang i antall boliger for salg, og nedgangen er særlig stor på store deler av Østlandet, Rogaland og i Trøndelag. Den lave tilbudssiden vil trolig få betydning for prisutviklingen i desember og inn i 2017, sier Dreyer.

Det tok i gjennomsnitt 36 dager å selge en bolig i november, mot 37 dager i november 2015. Lavest salgstid var det i Oslo der det i gjennomsnitt tok 12 dager å selge en bolig. Av de større byene så tok det lengst tid i Kristiansand med 81 dager.

Den sterkeste prisutviklingen i november av byene hadde Oslo og Asker med en oppgang henholdsvis på 1,2 og 0,7 prosent. Svakest prisutvikling hadde Hamar og Haugesund med en nedgang på 1,3 og 1,2 prosent.

Den sterkeste 12 måneders veksten av byene hadde Oslo og Drammen med en oppgang henholdsvis på 22,0 og 15,7 prosent. Svakest 12 måneders vekst hadde Stavanger og Sandnes med en nedgang på henholdsvis 3,8 og 2,7 prosent.

– De regionale forskjellene har vært gjennomgående store i 2016. Etter sommeren har det vært et stadig bedre boligmarked i Rogaland, og da spesielt i Stavanger og Sandnes. Den positive trenden fortsatte i november, og det er grunn til å være moderat optimist når det gjelder prisutviklingen i disse byene i 2017, sier Dreyer.

– Tilbudssiden i boligmarkedet på Østlandet, og da særlig i Oslo og Akershus, har vært lav gjennom hele 2016. Det er gledelig at igangsettingen av nye boliger er høyere enn på lenge, noe som vil dempe den sterke prisveksten. Det er nå viktig at politikerne i Oslo kommune gjennomfører mange av de tiltakene Boligvekstutvalget anbefaler i sin endelige rapport, avslutter Dreyer.

Ytterligere informasjon:

Komplett statistikk kan lastes ned på www.eiendomnorge.no. Følg oss på twitter @eiendomsmegling #boligprisstatistikken.

For kommentarer:

Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør, mobil 907 24 999

Terje Halvorsen, styreleder, mobil 928 89 360

For lokale pressekontakter besøk vår hjemmeside.

 

For praktiske spørsmål:

Erik Lundesgaard, kommunikasjonssjef, mobil 95 88 19 87

 

Om Eiendom Norges boligprisstatistikk:

Statistikken er et samarbeid mellom Eiendom Norge, Eiendomsverdi og Finn.no.

Statistikken er utarbeidet etter siste måneds slutt og omfatter boliger som annonseres på Finn.no. Det innebærer cirka 70 prosent av alle boliger som omsettes i Norge i løpet av et år.

Viderepublisering i media, kundebrev, analyser o.l. er tillatt for utdrag eller deler av Eiendomsmeglerbransjens boligprisstatistikk ved angivelse av Eiendom Norge, FINN og Eiendomsverdi AS som kilde.