Interessen for fritidsboliger på fjellet er stabil og fra februar 2019 til januar 2020 ble det solgt 3 899 fjellhytter i Norge – en oppgang på 2,4 prosent fra foregående år.

Kommunene Trysil, Ringsaker (Sjusjøen), og Krødsherad og Sigdal (Norefjell og Haglebu) topper statistikken over flest omsetninger, mens de høyeste medianprisene finner vi i kommunene Øyer (Hafjell), Hol (Geilo, Uastaoset og Haugstøl) og Flå.

- Den sterke prisutviklingen i markedet for fjellhytter forsetter for femte år på rad. Men veksten i prisene er avtagende sammenlignet med de fire siste årene, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge

- For sesongen 2019/20 er det satt ny rekord i antall omsetninger, og vi ser foreløpig ingen tegn til at interessen for å kjøpe fjellhytte vil dempes. Mange husholdninger går med planer om å realisere hyttedrømmen og gjør det, noe både våre tall for brukthytter og tallene for bygging av nye hytter viser.

- Enkelte områder har hatt en markant økning i antall omsetninger sist år; dette gjelder spesielt kommunene Trysil, Hol og Sirdal, sier Lauridsen.

Gjennomsnittlig salgstid øker fra 91 til 101 dager. Raskest går det i Kvam med 49 dager. Tregest går det i Bykle (Hovden mfl.) med 137 dager.

- Salgstiden er normalt lenger i fritidsboligmarkedet enn i det ordinære boligmarkedet, og gjennomsnittlig salgstid har gått vesentlig ned fra toppen i 2015, men har steget de siste to sesongene, sier Lauridsen.

I snitt ble fritidsboliger på fjellet solgt 2,5 prosent under prisantydning.

- Selgerne må fremdeles belage seg på å akseptere en pris under prisantydningen, noe som historisk er normalt i hyttemarkedet. Utbudet av fjellhytter er stort i de aller fleste områdene vi måler i statistikken. Dette gjør at kjøperne har mye å velge blant og gir dem god tid til å fatte en kjøpsbeslutning, avslutter Lauridsen.

Ny episode av Boligbobla

Samtidig med ny fritidsboligprisstatistikk slipper Eiendom Norge også en ny episode av podcasten Boligbobla. Tema er fortsatt vekst for fjellhytter og behov for hyttepolitikk.

Gjester er administrerende direktør Andreas Martinussen, Fredensborg Fritid og leder og sentralstyremedlem Hanne Alstrup Velure, Utmarkskommunenes Sammenslutning og Høyre.

Hør episoden under: