Fra 18. april har Kartverket vært klare for å ta imot elektroniske dokumenter for tinglysing. Eiendom Norge var til stedet på åpningen, hvor det var det stor optimisme blant alle aktørene.

Entusiasmen var kanskje størst hos Kommunal- og moderniseringsministeren Jan Tore Sanner (H), som sa at målet er at 50 prosent av tinglysingsdokumentene skal sendes inn elektronisk til Kartverket innen utgangen av 2017 og 80 prosent innen utgangen av 2019.

Bankene var de første ut med å tinglyse pantedokument for sine kunder, og nå er også første skjøtepakke tinglyst av megler. OBOS var første meglerhus ute med pantedokument fra Nordea.

– Vil sikre tidligere oppgjør

Irene Tørlen hos OBOS har nettopp gjennomført sin første e-tinglysning.

– Det gjør prosessen vår veldig mye enklere. Du sparer tiden det går med postgang til Kartverket, du får beskjed tilbake med det samme om at alt er i orden, og du kan dermed utbetale oppgjøret til selger mye raskere. Slik får vi veldig fornøyde kunder, sier Tørlen til systemleverandøren Websystemer.

– Det er svært gledelig at vi nå endelig er ute av startblokken, sier en fornøyd fagsjef i Eiendom Norge, Hanne Nordskog-Inger.

– Nå som vi først er i gang tror jeg dette fort vil bli normen for meglerne. Dette vil sikre selgere tidligere oppgjør samt minimere tiden kjøpesum står på klientkonto,  sier Nordskog-Inger.

– Vi må bare gratulere OBOS med å være første meglerhuset som har benyttet seg av dette og forventer nå at resten av bransjen hopper på ved første anledning, avslutter Nordskog-Inger.