Andre påskedag hadde  TV2 Nyhetene  som hovedsak at du i ukene fremover kan gjøre boligkuppet. Årsaken er at det nå angivelig skal komme over 10.000 boliger ut i markedet.

Det er interessant at TV2 har funnet ut av hvor mange boliger som vil komme ut på markedet. Men uavhengig av om tallet er riktig eller ikke må man spørre seg om er om 10.000 boliger er unormalt mye?

Det omsettes hvert år cirka 140.000 boliger i Norge. Når vi i tillegg vet at omsetningen i juli og desember er svært liten, må vi forvente at det minimum er på vei ut over 10.000 boliger i markedet i mai og juni – det som mange karakteriserer som høysesongen i boligmarkedet.

Dette blir spesielt viktig siden vi for øyeblikket ikke har et veldig stort volum av usolgte boliger i markedet.
Vi har hatt mange flere boliger ute i markedet på samme tid tidligere, men volumet av bruktboliger ligger nå på i overkant av 15.000 boliger. Dette er noe høyere enn det vi har hatt de siste tre årene, men godt under hva vi hadde i 2008, 2009 og 2010.

For Oslo sin del er antall usolgte boliger så vidt over 2.000 boliger. Det er et svært lavt tall for årstiden å være. I 2008 var det 4.800 boliger for salg i Oslo, men da var det også mye vanskeligere å få solgt boliger enn det er nå.

I Bergen er det kun i 2013 målt et så lavt antall boliger for salg per 20. april. I 2014 er det så vidt over 500 bruktboliger i markedet, mens i 2008 var det over fem ganger så mange boliger for salg.

Av de største byene er det kun Stavanger som er i nærheten av et rekordhøyt volum. Både i 2008 og 2009 var det registrert høyere antall boliger for salg i oljehovedstaden, men ikke mye høyere, og antallet boliger for salg er vesentlig høyere enn det har vært de siste årene.

Men det er da viktig at dette kan forandre seg de neste dagene og ukene. Vi står nå ved startstreken i boligmarkedets «vårflom», og vi vil nå få se om markedet vil flomme over med boliger for salg eller om etterspørselen er stor nok til å absorbere det.

Er du boligkjøper vil du nok ha mer å velge i enn du har hatt tidligere i år, og du vil nok også erfare at du har bedre tid i enkelte budrunder. Men boligkupp er nok lite sannsynlig mange steder i landet, tror jeg, for da må vårflommen bli større enn varslet.

God boligjakt!