Men vi snakker ikke om lønninger nå, vi snakker om hvor mye en førstegangs boligkjøper sparer hvis han setter seg på t-banen på Majorstuen, og tar banen til Grorud. Det er halv pris å kjøpe en leilighet på Grorud eller Stovner, sammenlignet med Frogner. Nesten tilsvarende forskjeller finner man i alle de store byene i Norge.

Det snakkes mye om boligkrise i Norge. Jeg har de siste årene kritisert politikerne for manglende grep for å stimulere til boligbygging. En berettiget kritikk, da vi ikke har et system som raskt nok får boliger i markedet når etterspørselen og behovet er der. Boligprisene har steget mye, og det har blitt dyrt for førstegangskjøperne å etablere seg. Vi har en lang vei å gå før systemet fungerer, det er derfor viktig å opprettholde trykket mot politikerne.

Men hvor dyrt det er for førstegangskjøperne er en påstand med sterke modifikasjoner. Unge som klager (sutrer) over at det er for dyrt å bo i sentrum, fortjener ikke sympati. Sympatien skal de unge få når de blir satt utenfor eiermarkedet grunnet firkantede egenkapitalkrav, og presses over i et enda dyrere leiemarked. Men det er ingen menneskerett å bo på Frogner, Aker Brygge eller Grünerløkka.

Når en førstegangskjøper sparer over kr 100.000,- hvert eneste minutt han eller hun sitter på t-banen fra Majorstuen til Grorud, så er det muligheter å få kjøpt rimeligere boliger, også i Oslo. Kanskje ikke akkurat der du har vokst opp, kanskje ikke med gangavstand til jobb eller skole, kanskje det er et stykke til nærmeste kaffebar, men det finnes muligheter.