Det er solgt 54 % færre sjøhytter i Norge de første 5 månedene i år sammenlignet med i fjor. Det er lagt ut 34 % færre hytter for salg i markedet. Hytteprisene går ned for andre året på rad, og har en samlet nedgang på 11,3 % over to år.

Man blir ikke akkurat optimist av slike nyheter, og dette gir nok vann på mølla for enkelte økonomer som spår dommedag med jevne mellomrom. Med bakgrunn i tallene vil enkelte argumentere for at vi ser en kraftig priskorreksjon i hyttemarkedet (krakk). Ja, enkelte vil kanskje trekke paralleller mot boligmarkedet, og hevde at tilsvarende tendens vil komme også der.

Vi har utvilsomt tøffere tider i det norske hyttemarkedet. I det dyrere markedet trenger vi bare en hånd for å telle antall salg i HELE Norge. Akkurat nå er det langt mellom hyttekjøpere som gir over 10 millioner, og i dette markedet har vi fått en kraftig priskorreksjon.

Derimot ser vi at den norske «folkehytta» til kr. 1-3 millioner har en mer stabil etterspørsel og prisutvikling. F.eks. har Bamble i Telemark og store deler av Østfold og Vest-Agder, en god prisutvikling og ganske bra med salg. Disse regionene har tradisjonelt hatt et lavere prisnivå enn f.eks. Kragerø, Aust-Agder og Vestfold. Forskjellene er i ferd med å bli mer utjevnet, de «dyrere» kommunene har hatt større priskorreksjoner og labert salg, mens «billigere» kommuner har hatt prisøkning og ganske bra salg.

Dette viser at hytteeiere med normale hytter og edruelig prisforventninger oppnår salg, det finnes kjøpere der ute!

Det at det er en kraftig nedgang i antall hytter for salg, er mindre overraskende på oss meglere enn på resten av markedet. I hyttemarkedet finnes det nemlig noe som heter dårlig vær, og det preger markedet. Markedet var nesten 1,5 måned forsinket, da en rekordlang vinter og en kald vår, gjorde hyttene utilgjengelig for både bruk og salg før langt ut i mai.

Om dette har en påvirkning på prisene er mer usikkert. Det kan godt tenkes at vi har hatt lite «nyheter» i markedet så langt, og at det vil presse prisene oppover utover sommeren. Men det er mer sannsynlig at et høyere tilbud av hytter for salg (for det er i ferd med å komme nå) vil påvirke prisene ytterligere ned.

Men uansett så er jeg ikke veldig bekymret for at vi er på vei inn i for tøffe tider. Kjøperne er nemlig der ute. Trafikken på FINN Eiendom for fritidsboliger har økt i år sammenlignet med i fjor, til tross for labert salg og svak prisutvikling. Med den priskorreksjonen vi nå har fått, vil vi nok se at stadig flere hytteselgere og hyttekjøpere finner hverandre.

Det å eie hytte ligger så godt forankret i den norske folkesjela, og drømmen om egen hytte lever i sitt beste velgående hos veldig mange.

Krakk er herved avlyst.