
Innstilling i Stortinget om eiendomsmeglingsloven
- Positivt at Stortinget skjerper egnethetskravene, men vi forventer at flere forslag fra Eiendomsmeglingslovutvalget følges opp i neste periode, sier Eiendom Norge-direktør Henning Lauridsen.
Tirsdag kveld publiserte Stortingets finanskomité sin innstilling om endringer i eiendomsmeglingsloven etter at regjeringen i januar sendte et lovforslag til Stortinget.
Les innstillingen fra Finanskomiteen her
Utvidet fullmakt til Finanstilsynet
Et flertall i komitéen støtter regjeringens lovforslag, hvor det ble foreslått et forbud for eiendomsmegleren å håndtere såkalte hemmelig bud, samt å lovfeste at eiendomsmegleren skal oppfordre selger til å ikke ta imot direkte bud fra kjøper, såkalt kupping.
I tillegg foreslås det også en lovfestet budfrist i bolighandelen på 30 minutter, men dette skal reguleres videre i forskrift. Dessuten ble det foreslått strengere egnethetskrav for fullmektiger og oppgjørmedarbeidere.
Finanskomitéen går inn for å skjerpe egnethetskravene ytterligere.
Og hele komiteen vil gi Finanstilsynet en utvidet fullmakt til å forby person å være eiendomsmeglerfullmektig eller oppgjørsmedhjelper dersom personen anses som uegnet.
- Sistnevnte er i tråd med Eiendom Norges innspill i høringsprosessen, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.
- Endringene vil bety en forbedring fra dagens regler, og med dette vil vi få et enda tryggere, enklere og bedre boligmarked i Norge.
- Men det er fortsatt mange forslag fra Eiendomsmeglingsutvalget som bør følges opp i neste stortingsperiode, sier han.
Flertall i Stortinget
Med innstillingen er det klart at det er flertall i Stortinget for regjeringens forslag til endringer av eiendomsmeglingsloven.
Selve stortingsbehandlingen av saken er satt til 1. april 2025.
- Dette betyr at endringene vil bli vedtatt og at dette trolig vil tre i kraft ved nyttår 2025/26, sier Lauridsen.
De borgerlige partiene H, Frp, Krf og V foreslår også et anmodningvedtak:
«Stortinget ber regjeringen vurdere flere av de forenklingene som fremkommer av arbeidet til Eiendomsmeglingsutvalget og høringsinnspillene, og fremme forslag om det på egnet måte.»
- Dette forslaget får desverre ikke flertall, sier Lauridsen.
Behov for flere lovendringer og forenklinger
- I høringsrunden i Stortinget spilte vi inn flere forslag til endringer, som er utredet og som er lavthengende frukter for et enda bedre og mer effektiv boligmarked, sier fagsjef Hanne Nordskog-Inger.
Les høringssvaret her
Disse forslagene fra NOU 2021:7 er blant annet:
• Deling av opplysninger fra Folkeregistret
• Oppheving av timepris-tilbud og plikten til å skrive regning
• Forbedringer i opplysningsplikt om ferdigattest og utleie
• Adgang til å ta betalt for formidling av boligselgerforsikring
• Regulering av budreglene i avhendingsloven.
- I 2017 vedtok Stortinget etter iniativ fra finansminister Siv Jensen (Frp) en rekke forenklingsforslag av lov om eiendomsmegling, forteller Nordskog-Inger.
- Vi mener flere av de forenklingsforslagene er ukontroversielle, og bør være gjenstand for en lignende lovprosess som i 2017. Flere av forslagene vi spilte inn nå er utredet og forslag til lovtekst foreligger. Det vil være relativt enkelt for regjeringen og Stortinget å følge opp dette, sier hun.
- I juni er stortingsperioden 2021-25 over, og fra høsten får vi et nytt storting for perioden 2025-29.
- Vi vil jobbe videre med hvordan vi kan få flere endringer av eiendomsmeglingsbransjens lovverket, og i så måte er forslaget til anmodningsvedtak fra dagens opposisjon svært positivt, avslutter Eiendom Norge-direktør Henning Lauridsen.
Lytt også til Boligbobla om forslagene her: