Det internasjonale pengefondet (IMF) er på offisielt besøk i Norge hvert år, og i år ønsket de nok en gang å møte med Eiendom Norge for å høre mer om det norske boligmarkedet.

De leverte også en rapport om norsk økonomi som ble presentert fredag, og leverer en større rapport som kommer i september som baserer seg på diverse møter og erfaringer de har gjort på sitt besøk.

- Vi snakket om den overraskende sterke utviklingen i boligpriser så langt i år, og om den kommende krisen for boligforsyningen og ubalansene i leiemarkedet og politikk som desverre vil gjøre tilstanden enda verre, forteller Eiendom Norge-direktør Henning Lauridsen.

- Vi understreket også behovet for reformer av modellen som beregner boliginvesteringene i Norge. Her stemmer data i modellen overhodet ikke med realitetene i markedet, noe som da gav den massive prognosebommen for boliginvesteringene i statsbudsjettet.

I statsbudsjettet 2023 var prognose på boliginvesteringene for 2024 på -4 prosent etter et fall på over 15 prosent i 2023. I revidert budsjett i mai ble det denne oppjustert til - 16,1 prosent. I praksis betyr dette at innretningen på budsjett i høst ikke var tilpasset situasjonen, sier Lauridsen.

Fra Eiendom Norge deltok administrerende direktør Henning Lauridsen, sjef for kommunikasjon og politikk Erik Lundesgaard og kommikasjonsrådgiver Peder Tollersrud.

Fra IMF deltok

  • Emil Stavrev, Mission Chief and Deputy Unit Chief, European Department
  • Luisa Charry, Senior Economist (Monetary and Financial Sector Policies), European Department
  • Cristina Cheptea, Economist (Real and External Sector, Structural Issues), European Department
  • Mauricio Vargas, Senior Economist (Fiscal Policy), European Department

I tillegg deltok seniorrådgiver ved Nordisk Baltisk kontor i IMF Bjørnar Slettvåg.

Les pressemelding fra Finansdepartementet om landkonsultasjonten her.

Fakta om IMF:

IMF er et fond under FN som har som formål å fremme internasjonalt valutasamarbeid og internasjonal handel, og å sikre stabilitet og forutsigbarhet i verdensøkonomien.

IMF ble opprettet med formål om å overvåke verdensøkonomien, gi råd til verdens stater om økonomisk politikk og gi kortsiktige nødlån hvis land skulle komme opp i en økonomisk krise.

Kilde: FN