For et par uker siden viste NRK en reportasje om Stine Larsen Sandvik som er eiendomsmegler, gravid og jobber opp mot 90 timer i uken. Reportasjen medførte debatt om arbeidstidene til eiendomsmeglerne, og LO uttalte at de fryktet at samfunnet ville måtte ta kostnadene for utbrente meglere.

I reportasjen kommer det også fram at Arbeidstilsynet ikke fører tilsyn i vår bransje med mindre de får tips om arbeidstid ”utenfor det fornuftige”. Det er ikke noe tvil om at vi meglere jobber mye, men når LO ønsker å gå inn og regulere arbeidstiden vår for å spare samfunnet for kostnader fornemmer jeg at det er på tide å få fram en meglers synspunkt.

Les også: Hva tjener en eiendomsmegler?

En vanlig arbeidsuke er etter arbeidsmiljøloven regulert til maksimalt 40 timer, men gjennom tariffavtaler er den avtalt til 37, 5 timer i uken. Det vil si 7,5 timer per dag i en arbeidsuke på 5 dager. I realiteten høres det jo ganske greit ut, men megleryrket er ikke akkurat en kontorjobb fra kl. 8-16. Vi har vanligvis arbeidstid på ugunstige tider som følge av at andre som jobber skal kunne komme på våre visninger. Dette medfører at vi må jobbe helger og kvelder, samtidig som at vi må være på jobb i normal kontortid for å kunne holde budrunder, innhente opplysninger, lage annonser og salgsoppgaver samt annet forefallende arbeid. I tillegg må vi foreta verdivurderinger og befaringer som ofte må gjøres etter normal kontortid da det er få som ønsker å ta seg fri fra deres jobb for å møte eiendomsmegleren.

Jeg har i tidligere innlegg skrevet om en typisk dag for meg. Som fullmektig er du også nødt til å jobbe mer og hardere enn en eiendomsmegler for hele tiden å bevise at du har det som skal til. Det er en ting jeg mener forsvant litt mellom linjene i reportasjen til NRK. Stine Larsen Sandvik var den andre beste megleren i Privatmegleren i fjor og i år ønsket hun å være best. Dette er et ganske kjent personlighetstrekk blant oss meglere. De fleste av oss er nemlig utpregede konkurransemennesker. Vi elsker å konkurrere om oppdrag og ikke minst å vinne. For de fleste av oss holder det ikke ”bare” å gjøre det bra. Meglere flest vil være den beste på kontoret, i meglerkjeden, i byen og nasjonalt.

Les også: Slik øker du enkelt verdien på bolig din

For å bli best må man også legge inn en vanvittig mengde med innsats. Petter Northug og Ole Einar Bjørndalen ble ikke best ved å gjøre akkurat det som måtte til, de presset seg selv til det ytterste for å få fram sitt potensial. Også slik er det når det kommer til oss meglere. Å være en eiendomsmegler er ikke en jobb, uansett om noen vil argumentere for det – det er en livstil. Vi er nødt til å være på når sjansen byr seg, være tilgjengelig til enhver tid og samtidig gjøre en best mulig jobb for hver og en av våre selgere. Noen av oss vil kanskje bli utbrente som følge av alt stresset og jaget, men man må også spørre seg hvorfor vi gjør dette?

Det kom ikke fram av reportasjen at vi eiendomsmeglere jobber nesten utelukkende på provisjon. Sagt med andre ord; dersom vi ikke står på og jobber får vi heller ikke lønn.

Les også: Hvordan lykkes man som megler?

Når en i tillegg legger på konkurranseaspektet og prutingen rundt provisjon blir vi nødt til å jobbe mye for å få det til å gå rundt. Et gjennomsnittlig oppdrag tar rundt 50 timer. Når provisjonen blir prutet ned til det minimale og dette arbeidet skal kombineres med andre oppdrag sier det seg selv at 37,5 timer i uken ikke strekker til.

Som eiendomsmeglere har vi verken tariff- eller minstelønn. Vi er således ikke sikret en eneste krone dersom vi ikke sørger for det på egenhånd. Så når LO fremmer forslag om å regulere arbeidstiden vår til 37,5 timer i uken bør de også supplere med en minstelønn som står i stil til vår utdannelse? Hvis ikke mister i alle fall jeg mitt levebrød…

Denne bloggen ble opprinnelig publisert på boligmani.no.