Jeg er tilbake for fullt etter en lang og avslappende ferie og samtidig er salgsåret 2015 godt i gang. Det er fortsatt overraskende få boliger ute til salgs i Oslo noe som bidrar til svært gode boligpriser. I den forbindelse begynner mange å tenke på salg av egen bolig og må derfor også begynne å tenke på hvilken megler de skal velge. I den forbindelse håper jeg å kunne komme med noen fornuftige tips til dere.

Som jeg har sagt i tidligere innlegg er det å selge en bolig en skreddersydd prosess som må tilpasses hver enkelt bolig. På samme måte gjelder det å velge riktig megler til objektet samt velge en man har tillit til og kjemi med. Erfaringen min tilsier at alt for mange velger megler basert på høyest verdivurdering eller den som gir det laveste tilbudet. Jeg har tidligere vist dere regnestykket som viser hva en megler faktisk tjener.

Det kan være lurt å innhente flere meglere slik at du bedre får ett inntrykk av salgsprosessen, tilbudet og erfaringen til den enkelte megleren. De fleste meglere gjør akkurat den samme jobben, men deres arbeidsprosess varierer og kan også være det som skiller en god megler fra en dårlig en. Det kan også være lurt å høre med venner og kjente vedrørende deres erfaringer med meglere. Kanskje de har noen å anbefale videre? Det kan også være lurt å gå på visninger og observere megleren mens han er på jobb. På denne måten vil du få et klart inntrykk av hva du kan forvente dersom vedkommende skal selge din bolig.

Les også: Slik forstår du tilbudet fra eiendomsmegleren

Erfaring spiller en viss rolle i dette gamet, men en ung megler kan være vel så flink og ivrig som en erfaren. Han/hun har også mer å bevise og er muligens mer avhengig av å gi et best mulig inntrykk slik at han blir anbefalt videre. En ung megler vil også være nødt til å gjøre hele jobben selv, framfor en erfaren som muligens har en på kontoret som lager annonser, prospekt og kundeoppfølging.

Les også: -Utfordrende å få oppdrag som fersk megler

Videre bør du velge en megler som kjenner området godt og gjerne informer han om spesielle ting med ditt nabolag/sameie som han ikke har grunnlag for å vite. Erfaringsmessig får vi ofte spørsmål om nærområdet fra interessenter og da er det viktig at du har en megler som kan svare godt på slike spørsmål.

Du vil sikkert støte på den megleren som sier at han kan garantere deg en viss salgssum. Dette er bare tull fordi det er umulig å vite dette før et eventuelt salg. Er noen interessert i boligen vil de oppsøke den uansett om du velger megler 1 eller megler 2.

Dette er en salgsprosess så det er viktig å velge en person som er utadvendt, åpen og som du tror klarer å selge boligen på best mulig måte. Sliter selgeren med å selge inn sitt tilbud til deg på en befaring vil han muligens også slite med å selge boligen til aktuelle interessenter. Ofte får jeg også spørsmål om jurister (slik som meg) er dårligere selgere enn de som har studert eiendomsmegling. Dette er et legitimt spørsmål, men umulig å svare generelt på. Om du er god eller dårlig selger avhenger mye av personlighet, erfaring og evnen til å se behovet hos kjøper for deretter å tilpasse det den aktuelle boligen. Personlig har jeg jobbet meg salg i 14 år og vil således kunne være en bedre selger enn en som har studert eiendomsmegling til tross for at jeg er jurist. Her må du stole på magefølelsen og se an kjemien med megleren. Er du i tvil eller har spørsmål må du tørre å stille spørsmål slik at du blir sikker i ditt valg.

Les også: Selge bolig – et samarbeid mellom selger og megler

Det eneste generelle rådet jeg vil gi dere er å ikke gå etter pris, men etter magefølelsen og kjemi. Veldig ofte får du det du betaler for og en megler som tar lite betalt gjør det som oftest fordi han ikke klarer å få oppdrag på andre måter. Husk også at dette er en tidkrevende prosess og at megleren er tilgjengelig langt utenfor de 7,5 timene en normal arbeidsdag varer. Dette bør respekteres og belønnes. En megler som får dårlig betalt for et oppdrag vil kanskje ikke orke å legge ned den nødvendige innsatsen du ønsker og fortjener eller ha motivasjon til det.

Les også: Hvordan lykkes som megler

Denne saken ble opprinnelig publisert hos boligmani.no