Eiendomsmeglerne – Til glede eller besvær?
Vi er en stolt bransje som i mange år har slitt med et altfor dårlig omdømme.
Jeg har siden 1996 jobbet i eiendomsmeglerbransjen. Vi er stolt bransje som i mange år har slitt med et altfor dårlig omdømme. Nå ser vi at mange års målbevisst jobbing gir resultater, årets målinger av kundetilfredshet er på et toppnivå siden vi startet målingene. Når over 6 av 10 boligselgere sier de er fornøyd med megleren sin, så har vi gjort store steg. Enda viktigere ser vi at andelen misfornøyde går ned til 2 av 10.
Men dette er ikke skryt, det er en erkjennelse av vi som bransje over tid har gjort det altfor dårlig. Det er også en erkjennelse av at vi har en lang vei å gå, vi er ikke tilfreds med å ligge på dagens nivåer, men vi er på riktig vei. Med denne positive utviklingen vil vi kanskje passere både advokater, politikere og journalister på omdømmelisten, uten at vi skal klappe oss selv på skulderen av den grunn.
Det mange ikke vet er at det frem til i 2012 var mulig å jobbe som eiendomsmeglere uten noe form for utdannelse eller erfaring. I 2008 ble den nye eiendomsmeglerloven vedtatt, og nå kreves det fem års utdannelse (3 års bachelor og to års praksis) for å kunne arbeide som ansvarlig megler. Overgangsordningen gikk ut i 2012, og ditt boligsalg er nå garantert håndtert av en ansvarlig megler med minimum 5 års utdannelse. Dette er nødt til å gi resultater, og er nok hovedårsaken til at stadig flere er fornøyd med eiendomsmegleren sin!
Årets undersøkelse er ekstra gledelig siden den viser fremgang på alle målepunkter. Dette viser en helhetlig løfting av kvalitet i bransjen, noe som kommer kundene til gode i alle ledd.
Eiendomsmeglerne får fremdeles dårlige score på kostnadene ved salg av bolig. Forbrukerne vil nok aldri føle at de får tjenester «billig nok», men provisjonene til meglerne har de siste årene ikke gått vesenltlig opp, siden jeg startet som eiendomsmegler har de faktisk gått vesentlig ned når man hensyntar inflasjon. Men kostnadene ved salg og kjøp har gått vesentlig opp, og her er det Staten som har grunn til å juble, gjennom dokumentavgiften og moms på tjenester går faktisk halvparten av alle kostnader inn i statskassen. Staten forsyner seg grådig når du kjøper eller selger bolig!
Det er derfor med et berettiget håp om at eiendomsmeglere for de aller fleste er til glede. Og enda flere skal det bli i fremtiden!